Other formats

Adobe Portable Document Format file (facsimile images)   TEI XML file   ePub eBook file  

Connect

mail icontwitter iconBlogspot iconrss icon

Maori Deeds of Land Purchases in the North Island of New Zealand: Volume One

Maketu Block, Bay of Plenty District

page 631

Maketu Block, Bay of Plenty District.

Ko te tuhituhinga o tenei pukapuka i te ra tekau ma tahi o Tihema kotahi mano waru 1844. 11 December.Bay of Plenty District. rau e wa tekau ma wha te wakaaetanga mo matou nga Rangatira Maketu. me nga tangata o Ngatiwakaue te wakaaetanga ano hoki o te Kuini o Ingarani mona na ko nga Rangatira me nga tangata o Ngatiwakaue ko Tohi, ko Tongaroa ko Ngamoni nga tangata i te kainga e tuhituhia nei ki tenei pukapuka na ka wakaae nei aua Rangatira me aua tangata ki te hoko i tenei whenua ki a Kuini Victoria hei utu mo nga hoiho e rua he katua he kuao mo tetahi nohoanga hoiho hoki me nga paraire e rua ka hoatu nei ki nga rangatira me nga tangata no konei ka hoatu nei ka tuku atu nei ki a Victoria te Kuini o Ingarani ki te Kingi Kuini ranei o muri i a ia ake ake ake i taua whenua me nga aha noa iho o tenei kainga ko ona rohe koia enei ka timata te rohe ki te ngutuawa ki Boundaries. Otumakoro ka haere wakaroto ma te taha o te awa ma te rohe o Tohi raua ko Tongaroa a ka tae ki to Ngamoni rohe kua oti nei te wakarite ki nga pou ka haere a te Puna-hariga-rua haere tonu ma te rohe tuturu o to Ngamoni tae rawa atu ki to Taiapo kainga ka haere waka-raro ki te repo ki waho o to Taiapo kainga ka haere ma te rohe o Tohi raua ko Tongaroa ka tae atu ki tetahi pito o to Taiapo kainga kua poua nei ka tahi ka tapahi atu tika tonu atu ki te kauanga ki Waitepuia i tawahi mai o Whakapokorero ka haere tonu ma te taha o te awa ka hoki ki Otumakoro ko te Rangipapa wahi ka wakarerea ki waho kua tuhituhia te ahua o te oneone ki tua nei.

Tirohia o matou ingoa me o matou tohu.

Ko te tohu o—

xTohi.
xTongaroa.
xNgamoni.

I tuhituhia nga ingoa me nga tohu o enei
tangata i te tirohanga o—

Edward Shortland.

Kua riro mai i a matou nga mea katoa kua tuhituhia nei ki roto ki tenei pukapuka
Receipt:
  • 2 horses,
  • 1 saddle,
  • 2 bridles.
koia enei E rua nga hoiho, he katua he kuao, kotahi te nohoanga hoiho, e rua nga paraire hoiho.

Koia matou ka tuhituhi nei i o matou ingoa i tenei ra tekau ma tahi o Tihema i te tau o to tatou Ariki kotahi mano waru rau wa tekau ma wha.

Ko te tohu o—

xTohi.
xNgamoni.
xTongaroa.

I te tirohanga o—

Te Hotereni.
Edward Shortland.