Other formats

Adobe Portable Document Format file (facsimile images)   TEI XML file   ePub eBook file  

Connect

mail icontwitter iconBlogspot iconrss icon

Maori Deeds of Land Purchases in the North Island of New Zealand: Volume One

Opou and Three Other Blocks in the Piako District

Opou and Three Other Blocks in the Piako District.

Ko tenei pukapuka tuku whenua i tuhia i tenei ra i te tekau ma wha (14) o Hurai i te 1854. 14 July.Piako District tau kotahi mano waru rau rima tekau ma wha (1854) he pukapuka tino whakaae na matou kia tino tukua rawatia tetahi wahi o to matou whenua ki a te Kuini o Ingarani ki Opou, &c. nga Kingi Kuini ranei o muri iho i a ia ake tonu atu tona ingoa ko Piako ki Hauraki.
Ko nga rohe koia enei Ko te wahi tuatahi ki Opou ka timata te rohe o waho ki te Boundaries: Puoho ka rere ki uta i taua awa puta noa ki te ngaherehere puta noa ki te Karaka ka 1. Opou. whati i reira ki Whangaihou ka rere ki te awa Tupapaku ka haere i roto o Piako puta noa ki te Puoho.
Te wahi tuarua ki Okahu ka timata te rohe o waho ki te Wanaki ka rere ki uta ki 2. Okahu. Okupapa ka whati i reira ki te Wai inu o Wangaihou ka rere ki waho ki Waitake ka haere i roto o te awa o Piako puta noa ki te Wanaki.
To wahi tuatoru ko te Haroto Ka timata te rohe o waho ki Kopuraruai ka rere ki 3. Haroto. uta ki Rangitepu ka puta ki waho ki te taha tonu o te wai kua hokona e Epiha puta noa ki Piako haere tonu i roto o taua awa puta noa ki Kopuraruai.
Te wahi tuawha ko te Awamatai ka timata te rohe o waho ki te Koruotima ka rere 4. Awamatai. ki uta ki Waiwara ka whati i reira ki te Aute ka puta ki waho ki Raugihou ka haere i roto o Piako puta roa ki Kariotimu.
A ma matou enei rohe e whakaatu ki nga kai ruri whenua hei reira whakatumautia Receipt for £100, ai nga utu otira kua riro mai i a matou inaianei i a te Makarini kotahi te rau pauna first instalment. (£100) hei utu timatartga ko tenei oneone ka oti atu ki a te Kuini me nga rakau me nga aha katoa o runga o raro o taua whenua ake tonu atu.

No konei ka tuhia iho o matou ingoa me o matou tohu.

Keha Mare his x mark.
Ngawaka Warene his x mark.
Hori Pokai. Ngakapo.
Tipene.
Kereopa x.
Te Rarama.
Te Wani.

Kai Titiro—

William Jowett.
Mohi Harare.
Katipa Awarahi.
Archd. A. McInnes, Clerk in Native Dep.