.gif)
10 a.m.
Turanga, Aperira, 18, 1894.I tenei ra, he mea tuku te korero kite Marae.
Honore Pika.
Ka tu ka mea:—Kua whakaaetia nga Mema mo te Kotahitanga i korerotia ra inanahi, nga Mema ote takiwa o Turanga. Hoani Ruru, HeMi Waaka. Ko nga Mema anei ote Whanau a Apanui. Paora Ngamoki, Heremia N. Maroro. Ko te Mema tenei o Ngapuhi. Tepene Kaporiki. Koia enei ko nga Mema kua whakaaetia inaianei. A, kei te nohonga ote Runanga ate 2 p.m. Ka oatita ratou. Ko nga Mema ote Whare Ariki [unclear: inaianei], ka 6, a, ma koutou e whiriwhiri mai i roto i a koutou he Mema mo taua Rununga. Ko tenei korero e puare ana mo to katoa inainanei. Mo nga iwi, Kahore nei [unclear: ano] i whai koreto.
Honore Pika.
Ka tu ka mea:—Ka whai—korero atu ahau kinga mema hou, ka whakamarama, ka whaaki kinga Honore Mema, mehemea he motini, he [unclear: Pitihana ranei] kei a ratau me kokiri mai i tenai wa. Tera maua e patai atu mehemea ranei kua mutu te kokiri mai. Heoi, kua whakamana te noho ote Whare nei inaianei, no te me ae 31 nga mema kei roto ite whare inaianei. A konga motini o tera tau, e ko e e [unclear: taia] te mahi i tenei tau. Mo te taha kite Kawanatanga, e penei ana ahau, kaua e whakahe mo te ngaro o te Pirimia, heoi, ko a tatou mahi, me ata [unclear: waho] kia tae mai [unclear: raano] te Kawanatanga. E hoki ana ahau. Ka Vaibo iho nei te mana ki taku hoa, kis ahei ai ia te whakabaere inga mahi i muri rei. Heoi, konga Mema e hiahia ana mo te hoki me korero [unclear: marie] kite Pika, a, me whaaki iho [unclear: hoki] tana Pea kite [unclear: Pirihimana], otira, Kei te Pika te ritenga.
Wiremu Katene
[unclear: E] te Tumuaki me nga Mema [unclear: Honore], tena kontou, ite meakua eke tatou kite koramu, a kua whai mana tatou mo te mah ko te ture hoki tenei. No reira, e mea ana ahau me neke te [unclear: whare] me te 2 p.m. [unclear: Otira], mehemea e whai motini ana etahi me nuku mo te 2 p.m. ka homai.
Wiremu Reweti.
He tautoko ite kupu a Wiremu Katene e whakapuaki nei.
Kipa Anaru.
Ha tautoko. A, e [unclear: hiahia] ana hoki ahau, me korero nga Mema Honore mote haere ate Pika.
Hoori Niania.
E [unclear: pai ana] te haere ote Pika e whai mana ana hoki a muri ia. A, e tautoko ana ahau me nuku.
Timoti Whiua.
E mea ana ahau, me nuku mo apopo, kia whai taima ai nga Mema mo te mahi Motini. Me etahi atu mahi. Tetahi kei te nui nga Mema e tae mai apopo. E pai ana te haere ote Pika, mo tuku [unclear: atu] ia.
Hoori Ropiha.
E tautoko ana ahau i [unclear: ta] tetahi onga Minita e whakapuaki nei, i ta Timoti Whiua.
Wiremu Katene.
Ko ahau tetahi kei te tautoko i ta te Minita nei.
Timi Waata.(Arawa.)
He Motini taaku mo te [unclear: kokiri atu] ki roto ite Whare.
Taare Tikao. (Heamana).
E pai ana, me tuku mai to Motini. Ka Luaina to Motini. Ko te Motini No.(1).
Wiremu Kiriwehi.
Motini—E Motini atu ana ahau, me nuku te whare mo te 23 [unclear: onga] ra o Aperira, 1894.
H. Ropiha.
E tautoko ana ahau ita Wiremu Katene, me unu mai tenei motini.
Wiremu Kiriwehi.
Ko te takei penei ai te motini, kei apopo te eke mai a, i etahi onga, Iwi. Koia ahau i penei ai, me tuku tera ra hei ra powhiri i a ratou.
Hemi Tupara.
E tautoke ano ahau ite Motoni.
Timi Waata.
He tautoko ita Wi Katene Kia unuhia te Motini.
Manahi Paewai.
E penei ana ahau me noho te Whare apopo, hei aha noa atu te tae mai ai ena Iwi, ko tatou e mahi ana.
Wiremu Kiriwehi.
Ka tu ka mea; Ka unuhia te Motini.
Honore Pika.
Ka patai Kinga Honore Mema, mehemea he motini kei a koutou me homai e [unclear: aianei]! Kahore tahi! Ko nga mema ei whakaae ana mo te nuku mo apopo me ki mai ae! Ko nga Mema e kore e pai kia nekehia, me ki mai kahore! Heoi rire ana ki tenei, ko nukuhia te Whare me apopo. Kaore i tuhia nga korero o taua ra te 18 o nga ra.